Sep 9, 2008

Adik bradik Marcello punya cerita!~

Ok arini aku rasa mcm nak story pasal adik bradik aku..ekceli dpt idea nih tyme nga buka puasa tadi..dlm dok melangok tunggu org azan..aku dok terbayang kenangan tyme kecik2 ngan adik bradik aku..klaka gak bila dipikir2..huhu..

ok aku mulakan dengan abang aku yang sulung...

Abang aka Benjal
Ok abang aku yang sorg nih seorg chef yang terkenal..terkenal bukan apa, dlm bnyak2 chef dlm dunia nih, chef nih laa yang paling malas skali turun dapur..hahaha..so dlm family kitorg terutamanya weekend, setiap ahli keluarga kitorg akan masak satu juadah untuk makan tengah hari..so dier sorg jer la slalu miss..so taknak menghampakan harapan peminat dier..dier akan buat air.buat air pon air masak je..jadilah bang oi...hahahah..abang aku nih plak suka wat hal sendiri dan slalunya aku laa yang akan kemas tempat tidur dier..adik mithali laa katakan..huhu..abang aku nih susah nak tunjukkan kasih sayang dier, tapi walaubagaimanapun, aku tau yang dier sgt menyayangi ahli keluarga dier, n benjoy pon sayang abang..nanti kalau ajoy dah kaya raya, abang keje je ngan ajoy eh..nak beli moto besar ke nak ada bini besa pon ajoy bagi je..hahahaha

Akak aka Kak Hanny


Ok nih akak aku plak..seorg insan yang paling bnyk berjasa dlm hidup aku.Dolu2 kecik la kan, dier suka gle buli aku, suro aku basuh lantai la, susun selipar laa, geli2 montot dier la, abes sumer laa dier suro..aku nih pon sebab takut, ikutkan je.tapi bila pk2 balik, sumer tuh mcm satu latihan untuk aku n aku rasa sebab tuh kot i'm very particular about kebersihan. Thanx ya akak, tak sia2 tutorial n amali kebersihan tuh. Lagi info mengenai die, akak nih seorg yang sgtttt cantik, gojes n perfect mama. Suka update fashion knowledge die, suka beli perfume serta pembersih orgnya.Aku giler perfume n fashion2 nih sumer sebab dier le.Dier takkan dok diam selagi tak kemaskan rumah orr bilik dier..kalau dulu2 la, dier laa menggantikan org gaji aku.abes sume kawasan rumah dier bersihkan.smp satu habuk pon taknampak..skang habuk dah berlambak balik kat rumah. Lagi satu tyme kecik2 dulu la, aku slalu mandi ngan dier nih.yang klaka nyer plak, stp kali mandi, mesti kitog main nyorok2 dlm toilet tuh.almaklumla toilet besar kan..huhu..smp berejam2 mandi n terkekek2 gelak dlm toilet tuh. pastuh kene marah ngan ayah. hahaha lawak sgt. Aku ingat lagi tyme aku kene sebab ngan ayah (dlm family, aku sorg je slalu kene sebab) n setiap kali kene sebat tuh la, akak aku sapukan minyak gamat kat montot aku yg montok nih..nangis sama2..huhu sadis tol..thanx ye kak..muaah3...i love u..


Aloy aka benloy.


Ok nih adik aku yg lelaki plak. dier nih dari kecik smp la skang nih memang terkenal dgn sikap berjimat cermat nye (mewarisi sifat ayah ). Kalau aku, akak n irine seorg yang boros dier nih laen. Duet dalam bank, yaaa amppunn..bergibu2..Sgt pemalu tapi sgt cerdik n ensem dat's y dier ada kat sydney skang nih. Slalunya kalau kitorg adik bradik ada masalah kewangan, Bank Simpanan Aloy (BSA) la yg slalu jadi penyelamat. memang mudah nak dptkan pinjaman kat sini sebab takder bunga..hahaha(aku sajer je puji lmbung2 nih supaya ko leh bg pinjaman peribadi yang len). Kalau tyme kecik2 plak, ayah slalu jer belikan pakaian yg hampir2 sama untuk kitorg then petang2 bawak jalan2 nek vespa. Ayah dah mcm YB melawat kawasan dah tyme tuh. haha. Memang besh laa tyme tuh ..heppy je..menghirup angin udara petang yang sepoi2 bahasa katanya!~ hahaha..pastuh g beli ayam kat nyonya kat skolah cina mana tah (dah mati dah nyonya tuh) nek vespa. Kitorg dua je slalu ikut ayah beli ayam. So bila malam, masak lauk. sedap2.makan hingga menjilat jari kaki. haha

Irine aka Murni aka adik aka Miss Tangela Angela.


Ok nih plak sorg lagi adik perempuan kesayangan aku. Syg bangat deh sama die. Irine nih memang banyak mewarisi sifat aku kot maybe sebab dier rapat ngan aku so pengaruh aku bnyk mengalir dlm tubuh dier yang tak brapa nak montok tuh (mesti ko maki aku tyme nih kan). Suka shopping, suka makeup, suka beli itu beli ini, sama mcm aku gak..Apa yg aku suka sgt kat irine nih kan, kalau tyme dier bgn tdo..ngan kusut2 masai dier tuh, tak sah kalau aku tak cium dier..Satu ari kalau tak cium dier, boleh bawak demam. tak le wangi mana kan tyme bgn tdo tuh, cumanya mcm dah jadi aktiviti wajib untuk aku. Lagipun memang dah terbiasa sejak kecik lagi.aku slalu ckp "cium sket ah!"~ haha

So kalau dier dah kawen skalipon, aku still akan nak cium dier gak.kalau laki dier tak bagi, meh aku trajang laju2 laki dier tuh. haha. Irine nih lak, suka sgt nyanyi2. Almaklumlah suara sedap serak2 kahak eh silap serak2 basah..Slalunya kitorg akan berduet laa dlm toilet yang besar tuh, tp pitching aku slalu lari la..haha. Pastuh dier nih kalau balik skolah, suka mkn dpn tv smbil menonton sinetron Anakku bukan Anakku..tyme tuh laa aku slalu kaco2 dier.haha suro suapkan laa..haha ngader je abang ko nih kan dik..Dier pon suka makan dlm mangkuk (kitorg panggil nasi cinneee) pastuh tak penah miss ngan air dlm bekas free beli milo dier tuh. dier suka isi air dlm gelas beso.dier sorg jer wat prngai pelik nih dlm family kitorg.. Apa2 pon aku slalu sgt shoppping kan barag2 untuk dier. Kalau aku nampak baju pompuan yang cntik sket, mesti pk nak beli untuk dier..n most of her collection are from my pocket money. Takpe, benjoy tak kesah sume tuh dier..yg penting adik benjoy nih cantik meletup2 (tapi takleh lawan benjoy la) haha.

Apa2 pon kitog adik bradik sgt laa unite. kalau sorg ada problem tuh, masing2 akan berganding bahu menyelesaikannya. Kalau tyme sumer adik bradik ada kat rumah, mesti ngumpat sama2 kat meja makan smp tangan tuh kering2 dibuatnya. Pastuh kitorg suka sgt bela binatang (dak mok, cik bit n cik pish ) di smping menanam pohon2 peneduh dan lalang2 di halaman rumah..huhu..

Last but not least, benjoy sayang kamu sume. Tyme tulis blog nih benjoy mcm nak ngs sebab teringat kan adik bradik benjoy sebab tanpa kalian, benjoy mesti tak leh jadi heppy mcm nih. Benjoy bersyukur sgt dpt siblings yang betul2 memahami antara satu sama lain. Janji ngan benjoy bila masing2 dah beso n ada family sendri, jgn sombong2 ye. Kita bantu each other.ok??
Muaaaahhh i love u guys!!!

15 comments:

akusiktauk said...

besh ek adik beradik klu mcm 2.
hu3.
x mcm lan,masing2 buat hal.
de haluan tersendiri.

aizul said...

ish jgn pk mcm tuh..kene pndai2 laa maintain !

akusiktauk said...

tgk r keadaan.
hurm..

Dona said...

eah?
yg abg sulung xder lak gmbar?

zuana's dear diary said...

aizul.. xsgka kan.. kamu ni seorang yang sgt penyayang... sy arap 1 hari nnt ley jmp kamu =p

zuana's dear diary said...

sebenarnyer hari ni 3 jun 2010.. sy tahu entry ni dh lama dan sy ase agak kelakar bila baca balik sumer entry2 lama kamu...esp yg gmbr kamu solat amik gmbr guna kamera self timer ehehehe.. 2008 kamu baru 21 kan? skrg sudah 23 thn sudah matang.. dh pndai berblog... skrg pn ramai yg suka ngan entry kamu sbb kamu kelihatan sgt matang... biasa la masa mematangkan usia... sy berdoa smoga kamu terus sukses n family kamu,adik beradik sumer sentiasa sihat n bless by god.. =p

fatin nabila said...

best nyer dpt sibling cm nie.. nice blog ! :)

encikAPPLE said...

jelesnye.. nk abg jugakk T.T

shahrulnizam said...

u such a gud brother arr bro...always mengimpikan ade adik pompuan..hahhaa

Cik Esah said...

tibe2 rase ingin punya abang seperti kamoo!

cliEjoker said...

my abang un lbeyh kurang kamoo~huhu

syuwai said...

adeh.. best nyaa ^____^

Nurulhuda said...

manjanya dia =) anak no. 3 besanya, agk boros, suka cantik (ensem), suka berangan dan mempunyai cita2 tinggi, cerdik dan kalu tidak kenali kamu org akan fikir kamu sombong =) dan mempunyai semngt family yg kuat. berdasarkan observation sekeliling. keep make u family smile =)

Sue Echan said...

sweet gila... huhu..

Chocolate Strawberry said...

suka baca entry nie .. tiba2 sebak pulak baca entry nie sebab teringat kenangan time kecik2 dulu . sekarang sume dah besar, berjaya dan ada family sendiri. apa2 pun suka tengok family marcello nie, sweet sangat :)