Sep 25, 2008

Minyak turun lagi..berbaloikah?


Bgn jer tido terus ngk utusan online..yihooo..minyak turun lagi rm 0.10..Kerajaan mengumumkan harga runcit petrol RON97 dan RON92 dikurangkan 10 sen iaitu masing-masing daripada RM2.55 seliter kepada RM2.45 seliter dan RM2.40 seliter kepada RM2.30 seliter berkuat kuasa esok.
Apa2 pon alhamdulilah gak la..even aku tau krajaan kita ada mnipu sket bab2 mcm nih..deyyy macha..kesian laa kat kitorg yg student nih..nak beli buku lagi, nak print project lagi..nak g site lagi..kalau harga minyak mahal nak mampus even kita pengeluar minyak terbaik skalipon, mcm mana kitorg nak terus berjaya dgn cemerlang? diorg nih tak pk ke ek?? Pastuh dok sibuk laung2kna wawasan 2020 la, nak basmi kemiskinan la..korg yg wat kitrog makin miskin ada la..tampo laju2 kang!!!
cuba korg ngk cara diorg kira..
Sekarang ni harga minyak lebih kurang dalam USD 92.7 setong compared to previous one USD 146 setong..
Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)
1 Tong bersamaan dengan 159 liter
Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45
Harga satu liter >>> RM 319.82 = RM 2.01
159 liter
Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen
so kalau dicongak2 kerajaan untung RM0.74 per liter ( RM 2.45 - RM 1.71=RM0.74 )
terima kasih pak lah...( vavy tol)
p/s : aku tunggu esok baru nak tuang minyak posye..hahaha

6 comments:

Muhafis said...

ak just bwk moto jee..
hope berbaloi le zul.. ak lagi rada sebel sama ituh politik melayu.. say no to Be End..

aizul said...

betul2..tapi apa apa pon aku ok syukur jer diorg turunkun minyak even seposen!~

Fakrul Radzi said...

uh lek ar..minyk naik marah..myk turun marah..
tau mane pegi 71sen tuh??
masuk poket aku tiap2 bulan..haha

aizul said...

korng memang..sebab korang, ktrorg yg merana..!~

damn!!!

rinmorite said...

nie x taula ape yg aku ckp ni btol ke x...
tapi rasanya2 yg US92 setong tu cuma harga yg blom diproses...
klu nak beli yang mentah boleh kot ngan harga tuh....

aizul said...

owh yer ker..ok, apa2 je k!~