Mar 24, 2009

Ipoh Mali!~

Hye beb..

kali nih aku nak story trip aku g ipoh arituh..

ekceli tujuan utama adalah untuk mencari site dan dalam masa yang sama untuk join photography contest!~

sgt besh! itu je yang boleh aku ckp..Bandaraya Ipoh sgt cantik!!!

kitorg pegi naek train..perghh gle survivor at dat tyme..citer bnyk pon tak guna..korang tatap laa pic2 kat ipoh nih..

barangsiapa yang pakai dial up connection, lekas2 laa rendam laptop anda atau komputer anda ke dalam lubang jamban dan flush laju2 k!~

hahaha...

haa, kitorg siap jumpa budak2 filem uitm..bapak cun2..ya ampun!!! nasib baek korang cun sgt!! hahaha..kalau tak..memang nak kene tackle..haha



Ok..nih pic 1st ktorg snap tyme nak tunggu train..
skali tgk kat lndasan ketapi dpn ktorg tuh ada najis org..gle jijik kan? haha
aku perkenalkan..
dari kiri : acol, afiq, pakwan dan ujung skali tuh hamba Allah yang merendah diri lagi disegani..haha


Ok nih tyme dah smp ipoh.bapak lama dlm train..8jam ok!
.nih ar hotel tmpt ktorg lepak dan bermastautin selama 2 hari..
hotel murah je pon..tapi superb hebat dan cantik!
hotel nih betul2 atas landasan kretapi ktorg..


Tuh dia..nmpak lift tuh..very da old skool..
kira mcm lift zaman purba gituh..
diorg memang hebat sebab preserve lift nih!


ok nih pndangan hotel kitorg..cantik ek?
view malam..


nite walk malam2 tyme nih...
gigih tu ronda2 satu ipoh!


Tyme nih lapa tak hingat..
yer ar..abes kringat kuar peluh ronda2 ipoh kan..
lepak jap kat dataran ipoh..isi tangki perut lu..


Hmbik ko..aku order nasi goreng special..
supprisingly ada 4 eko udang galah skali siap ok..
korang tau bape hengget? rm4.50 ok..bapak murah!
agak terkezut sebentar, tapi tak pura2 pengsan ar..haha
kalau kat jb, mau belas2 hengget konsepnye..


Nih gmbo keesokkan harinya..pusing2 lagi..
nih depan pusat pelancongan negeri perak..
ada ke patut dia tutup tyme nih??
sibaik aku tak bawak minyak tanah kan..kalau tak, ada yang kejadian kebakaran yang tak di ingini plak nanti..haha


haa..kan aku dah ckp, trip kali nih ala2 desinasi bajet..
kitorg gle survive naik bus2 cikai kat ipoh tuh..
natijahnya, muka penuh dgn debu2 suci di ipoh..hahaha.
tyme nih otw nak g Kellies Castle..


Nampak nih..kellies castle yang tersergam indah!!
cantik gle hokeh!!..


Kitorg..yang suka posing..
nasib baik bawak tripod tuh!


Suka2 je aku pnjat2 kan..
ada yang mengigau malam nih jumpa mendiang william empunya istana nih ..hahah


Ha nih tmpt simpanan barang2 dan juga tmpt simpanan arak..



Nih plak..tngga rahsia konon2nya..
sgt smpit dan sgt panas..
tapi aku?? maintain..



haa nih kat bumbung istana tuh..
suhu dikatakan hmpir mencecah takat didih..hehe


aku terrer wat breakdance..
dush!! penipu!


nih dah smp bilik..bapak panas..
bukak aircond kuat2..smbil ngk tv..
lakonan semata2..hehehe



Ha nih tyme malam..
pas amik gmbo nih kene sound ngan pengurus stesen sebab jakun amik2 gmbo..
sukati aku laa kan..aku kan plncong!~ haha


nih view dpn hotel aku tyme pagi2..
Majestic Hotel aka hotel stesyen..


hmm..


ok destinasi seterusnya..Pasar Karat..
memang berkarat pon..abes sume barang2 karat depa juai kat sini..
nak cari brg2 antik suma ada kat sini..


haa ngk tuh..jam2 lama..gunting segala abes depa nak juai!~
adoyyaaii.!!



Aiks..sesat ke hape plakon nih..
even ko tak femes..aku tetap kenal ko! haha
dia pon turut menjual di sini..
agak kekwat sebab org2 pndang dia, dia leh wat tak gheti je..




iron lama ..
kalau korang rasa nak beli..dtg sini..
iron baju adik bradik korang ke..mak ayah korang ke..
sgt berguna..haha



nih tyme nak checkout ari ahad tuh..
belum makan lagi..sgt mega lapa..



destinasi strusnya..
Gunung Lang..kelihatan gunung batu kapur yang diorg pelihara lagi..
tasik pon cantik+jernih..
siap leh nampak ikan2 duyung lagi..



Nih tyme nak naek bot pegi ke seberang sana..
Rm3 je pon..murah!


nmpak tuh..
ensem! hahaha


aku lagi!


nih antara rumah tradisional perak..
blakon je laa kan..

yang dpn tuh afiq ok..bukan pekerja taman nih..hehe


tyme nih dah nak balik.
taxi yang ktorg naek tuh tak dtg walaupun berjuta kali ktorg call..
damn!
natijahnya, hambik ko, jalan kaki smp ke jalan besar..
agak berkuah ketiak tyme tuh! slurrrp!~...


nampak tuh..sket lagi rentung!~


dah nak balik tyme nih!!



dpn tugu apa tah..aku pon tak hingat!!


yeah!!! lompat!!



ok dah nak balik..
nih view dalam train ktorg..
nmpk katil2 tuh?
ha tuh laa tmpt aku berkeruh dgn jayanya!!
sorry sebab tidak berbaju sebab ekon dlm gerabak nih rosak..
p*ki!


tamat sudah crita di ipoh!!

slamat tinggal ipoh!..nanti ktorg dtg lagi k!!

tata..


p/s : tyme nak balik ada sorg keling nih dok raba2 aku..cibai!!

p/s/s : total blnja sorang rm 200! agak murah disituh..

p/s/s : trip nih sgt besh sebab bukak mata ktorg untuk kenal dunia laen..merapatkah ukhwah juga!! haha

p/s/s/s : baru aku tau kalau kita berak kat dlm train, najis itu akan jatuh di rel kretapi..hahaha

68 comments:

my name is KARL said...

haha..

1. diraba keling??
2. rm200?? sooooo murah
3. d best pic... of coz aksi lompat
4. tren aircond cm p**t**? haha dats y aku xnk dh nek tren walaupun...
5. adowh, bilela aku nk ade saat2 fun cmni.. dlm sebulan nih busy yaaaa amatzzz

sorila aizul,pjg plak komen

p a a n. said...

wahh.....
gi ajak aku..
hahaha

aizul said...

karl : hahaha takpe2..kalau ko nak wat karangan kat sini pon takpe..hahaha

btw, pegilah melancong! segala2nya ada di malaysia..hahaha

paan : nak ajak ko! tapi ko jauh di klntan..hahaha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ape perasaan anda diraba???

hahahhah..

keling tu.. kalu iras2 sharukhan xpa..


muahahahaahaa!!!


cun wooooo gambo!
~sila jgn pwasan!~

aizul said...

haahha

prasaan??

bgga bercmpur sedey2!

Fakrul Radzi said...

wahh skill photography ko smakin menjadik2..

aizul said...

huhauahua..

bnyak lagi aku kene blaja beb!

thanx..ko yang wat aku semakin gigih nak amik gmbo!

BuRN said...

haih...
xleh blah tul keling 2..
haha...

ak pun penah gak g ipoh nek train...
mau trcabut bontot ak sbb lm gler sok dlm 2..

seb baik bkn cm airasia...
kalu x mau trcabut suma bnd sbb seat sempit.. haha

Irine Nadia MaRceLLo said...

muahhaa.tang najis tuh x menahan..tgelak2 bagai aku di pagi2 yg hening yg berembun nih bile bace..

Benjoy dah x suci..kene gaba!!
persetankan!!haha:P
ko x belikan aku sourvenir tuk aku kat pasar karat pon!! beli rr besi buruk keee..muahahaha:)

aizul said...

burn : tuh laa pasal..aku rasa bontot aku dah tumbuh rumput rampai dah..hahaha

irine : memang ingt nak beli somthing, tapi semuanya choy2 belaka ok!!! tak berbaloi mahu beli!

++eden|essey++ said...

ouch...dek sgt jeles ke'pose'an ko tuh...sgt santek lah...
dah mcm destinasi budget lak, xpon cam program 3 hari 2 mlm...besh...besh..cam xcayer jek ngan berbekalkan RM 200 leh sampai tmpt mcm2 kt ipoh kan....

ipoh mali...ipoh maliii.....
cam ade satu lagu tuh lak...

aizul said...

haaa tuh laa pasal kak..kitorg pon cam tak caye gak ekceli..rm200 including :-

1. tmbang train pegi balik..
2. makan minum
3. sewa hotel
4. tambang taxi
5. beli brg2 sket..

sume total rm200..hahaha

cham's said...

ipoh mmg superb!!! fyi, gunung lang tu la port citer "sepet" and if i know i tak ddk hotel 4 bintang kt ipoh...mcm syok je hotel majestic tu. nak gi sana gak la.

aizul said...

haa pegi laa..murah tak semestinya low quality kan..malah diorg serve ktorg mcm aku nak anak puteri gunung ledang ko tau!~ haha

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

nice piC.. i'm impressed!

best la jalan2 kn.. n share dengan kawan-kawan..

eeii.. mUlut jahat.. betUl2 ngigau baru tau...

yerp kat tangga yang sempit tU nampak awak panas.. even maintain pUn.. :P
tUla sape sUruh angkat tangan huhu~

k daaaa...

aizul said...

hahahaha siot!! kantoikan ketiak aku basah!!

zam said...

haha...
weh...pakcik drama tuh tau ke ko amek gambo die???
posing baekkk siap...haha

akusiktauk said...

huhu.
ko byk gune HDR ek?
cantek gk.
aku teringin nak naek kereta api.
kt sini xde r.
blh thn gk angle pic ko amik.
contest photography ape ko amek?

aizul said...

zam : hahaha mesti laa tak tau..aku curik2 snap! hahaha

akusiktauk : aah bnyk guna HDR..sebab cam besh je teknik tuh!~ haha

rizz said...

hee bestnya trip nya.once again tepuk2!! gmbar yang u amik tu suma cntek ..huu sgt jeleshh huhukkkk

aizul said...

hahaha ko tepuk2..tapi aku tak dgr plak..tepuk kuat sket..hahahah

thanx beb!

a.n.y.s.s said...

hoho..
xkan ko biar je kene raba??
gile arr..
kakaka~

btw, nice pics as usual..

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

hi!! kenal macamner? dUn noe.. sUka baca blOG awak tU je.. :D tp mmg macam kenal je.. hehhe

sOrry...

aizul said...

anyss : hotak ko aku biakan aja..aku menjerit sekuat hati...tapi apakan daya, rakan2 membiarkan saja aku ! hahaha..thanx atas pujian itu!


truly : mcm kenal? tapi di mana laa tuh ek? hahaha..thanx sebab sudi membaca...teruskan usaha itu sebab membaca kan jambatan ilmu!

aaahahahah

intank said...
This comment has been removed by the author.
z@md0tc0m ^^ said...

bro..ko pnya gambar mmg cun..
effect HDR tu ajar la aku camana ko buat ^^


p/s: tak pandai lg buat HDR

- sharuLcyber- said...

lain kali nak dtg ipoh cari aku...
aku bleh bwk. ada kete... tp aku pun x reti sgt apa yg menarik kt ipoh...
cakap je nak g mana...

Miss Hazzy said...

dpt jugak ko rasa azab naik train.huahahaha

gambar suma mmg cantek2 belaka

bila plak nak g penang???

asna cute said...

Gambar giler gempakkk!!~
mmg cun abis ar!~

sitekateki | dD said...

bestnya korg gi jenjalan...
next time ajak la aku...

sYukCurZ said...

woo... best gak tgk ipoh ni. igt xde papae yg bes. ahahaa.. anyway nice shoot. lawa pic2 ko walaupun guna tripod ahahaa... posing xyah cakap la cair keling tu tgk, dat y kena gaba. ahahhaa...

aizul said...

zam dot com : owh HDR tuh ko kene gabungkan beberapa gmbo yang berbeza exposure..

shahrul : haaa nih yang aku nak dgr nih!! hjehehe..ok ok apa2 hal aku calling2 ko nanti ye!

hazzy : boleh je g penang..tapi miss hazzy kene tunjukkan jalan ar..hehe

asna : thanx asna..

sitekateki : ajak ko? alamak ai..tak muat nanti..aku dah le gemuk!

syuk : chet!! keling tuh memang nak kene sental ngan aku!

akusiktauk said...

bile keling tu raba ko,
knp ko x suapkn slr ko kat mulut dia?

aizul said...

oit! tyme tuh aku ngah tdo ar lan..

ko nh pon! kalau aku tau, bukan stkat slr, tv, kasut, jam tangan licone sume aku sumbat!

tas_niesa said...

adess....x sangka ikan duyung masih bernafas lam ayer...huhuu.....kal0 kl 0f c0s mahal nieh perak ma..manyak murah la...huhuhu..d0k sana smmggu same ngan d0k kl 3 ari..hhahahaha...(perumpaan dalam kamus dewibhasa edisi yang ke-23).. (*_*)

aizul said...

huhuhu..itu sy sgt setuju!!

mamma mia! said...

aku igt ketapi smpn najis kite mcm caravan.. sgguh x btamadun.. muahaha.. ko bygkn klu ceret beret.. beteraboq sgala muahaha.. eh.. akgum la sama dlsr ko.. aku nakkkkk.. huhu

aizul said...

hahahaahha jijik je kalau simpan najis..sapa plak nak angkat najis tuh kalau dah penuh kan?

kagum? poie boli cpt!! sama2 kita menembak! haha

Fify said...

abey sye sgttt tampannn di situ..haha..
*kena byr neyh...bukan free hokeyhhh...~

pic2 giler gempak lagilah cunnn gitu..
nway, dh jumpa da right pic 4 ya photography contest???

aizul said...

ecececeh..bodek ke hape dak nih?? eh mana kuceng nye..kata nak bg?nih yang nak marah nih!~ hahahah..

bout da pic...dah pilih dah..tapi tak publish kat sini..hehe

Queen said...

Teringat masa cikgu belajar kat utm, everytime balik kampung taiping mesti naik keretapi. Best! Sebab rasa macam rumah berjalan aje. Dah lama tak naik train ni..

aizul said...

waaaa!!! beshnye...nanti nak pegi taiping plak la..hehehe

Miss Hazzy said...

post yg lepas hazzy dedicate pic vespa buat aizul tau...huahahahah...

tapi tak lah secantik vespa kt blog aizul tu...


jum2 turun penang, tapi hazzy ad kt selangor skg....

cmne eh??

aizul said...

wawaw trimas miss hazzy ..really appreciated..

slngor?? alamak ai..turun jb ar.haha

||| PöJìé PööH ||| said...

whoa!!
all those pic looks damn great!
hebat la lu!!
suker²..
semoga berjaya dlm competition tuh..
bakat yg hebat!!
gambateh kudasai!

aizul said...

yep2 trimas yeah!!

aiko said...

rupe2 nye ak pon mcm ko gak . ak baru tawu sal najis2 jatuh beterab0r tuh ! HAHA

ak link ko :D

Nazra~ said...

serius, suma gambar cun..
;)

zam said...

benjoy...
ad x mane2 web bg tutorial dslr...
kalau ad bgtau ak...
ko letak kat page ak eh...
hahahaa...demand...
nati ak curik2 plak gune abg ak nye dslr...hahaa

aizul said...

aiko : ahhaah nasib baik aku bgtau kan..kalau tak, satu donia tak tau hakikat tuh!~ hahaha

nazra : thanx beb!

zam : ada rsanya...ko search je kat google tuh..melambak je kuar!~ haahah

mynncinonet said...

pegi diam2..
xmo kawan!!!

tinkle said...

waa~bestnye trip gi ipoh ni..even ak dok utp pon xtau ade bende best cmni..

p/s: gmbr sume lawa, mantap~

aizul said...

mynn : takkan nak heboh satu utm plak..kang aku heboh sana, heboh sini, org marah plak..yer ar, kang dia kata aku abes bangga sume nak story kannnn..huhuhu..

tinkle : tuh ar..aku sarankan baik ko g redah satu ipoh tuh..haha

arque said...

haah laa tinkle..
ak dok utp pom xpenah pasan mende2 ni..
n ak tertarik tok pegi pasar karat aka low kin tuh..
cam besh..
low kin im coming!

aizul said...

wawawawa..tak seindah yang ko sgka ekceli arque..

ntah hape2 dia jual pon aku tak tau..hahaha

tapi kalau ko nk pegi bagus gak..jalan2 luaskan pemandangan ko! hahaha

zua the great said...

bila nk wat trip ke penang lak..pennag pon byk gak tmpt menarik..hehhehehe

zyra said...

meriahnya hidup!

arque said...

"..najis itu akan jatuh di rel ketapi.."

ak baru pasan statement niih.statement tu fakta ke aota?

klu btol fakta,
"sile tunggu sebatu dari rel seblom menaiki train"..
lebey elok klu diannounce oleh operator stesen tuuh sendiri..
or "sile jgn beyak ble train berhenti"..
busuk dowh!!

aznin april aril said...

wa. aku yg study kat perak ni pn blom tersempat lagi gi tmpt yg korang gi tu. even kelli's castle tu salu gak lalu depan tu, tp tak tersinggah pn. org lua bole lebey advance plak. xley jadik ni..

maPieCeoFarT said...

sume pics sangat kewl... great catch! nak dtg taiping lak pasni? meh²... kampung sy tu... mmg old skool sgt...

+ nice blog... salam singgah... minta izin me-link kamu... +

~0^_^0~

Laila_Q said...

trip nmpk mcm seronok..dan pic2 jugek lawa..sape yg snap?? suke tgk pic2 yg lawa..

Fify said...

ikhlas memuji larh abey!!!
hehehe...
tunngu..
b4 fly..
fy akan bg kucing tuh hokeyhhh...
pasti...
p.a.s.t.i....^_^
ada happy????

redbirdfe said...

hotel tu..
the hoppers pnh g.

huhu.
mmg utk percutian bajet.

aizul said...

zua : boleh je p nak g penang! tp ko jadi tourist guide aku ar..hahah

zyra : meriah?? eh nmpk ek bunga2 api yg sedang mletup2 tuh? haha

arque : diorg memg dah announce dah jgn guna toilet tyme ketapi brenti, tapi seko2 degil!!

aznin : hahaha..poie laa melancong!!

mapie : wokeh takder hal..jadi tourist guide yer!!

laila : kami yg snap! nape?

fify : ye ye ye..lompat2!

red : yep saya tau..tapi baru tau pas g trip nih!

haha

Laila_Q said...

sajee..suke tgk org snap gambar lawa2...=DD

isyaboo said...

majestic station hotel ipoh tu mmg giler klasik kan!!!i went there...sgt suke!! bilik dier cm bilik zmn2 kabaret dolu2 kan??
lif dier lagi xyah ckp..manual tu..kene bukak pintu sendri..hahhaa..;p

ye..sye ske ipoh krn keklasikan n vintage!!;)

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

Aimiza Abd Rahman said...

wah bestnyer..jeles tgk picca aizul..sy org Ipoh pon byk tmpt dlm picca 2 xpegi lg..huuuuu