Jun 20, 2010

masuk kandang lembu mengembu..masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang buaya???

salam to all my readers..hye kawan2..rakan taulan.rakan taufan.saudara mara dan sebagainya..adakah anda berada dalam keadaan sihat walafiat?? bagus2..sila makan ubat yewr kalau tak sihat..bg yg perempuan, jika anda dtg bulan, sila jgn badmood2..sbb org laki tak suka..owh sila cuci pad anda juga kalau br lepas dtg bulan..( apakah topik nih ?)


baeklah..nada serius..


kali ini, gua nak bgtau perkara2 yang lu org kene buat jika lu sume tggal di rumah sewa, rumah setinggan, bawah jembatan tamparuli ataupun sebagainya..since gua pon dok rumah sewa ketika fucktrical nih kan, so gua blaja beberapa benda ketika duduk di rumah sewa nih..ekceli gua tak brapa suka duduk beramai2 nih sbb nnt mcm2 karenah yg gua kene tempuh..since gua mmg tak suka hidup berkongsi dan dikongsi..tp dis tyme gua telah bercadang untuk mencabar diri gua menempuh alam barzakh di rumah sewa..


baeklah...kita mulakan..


ada beberapa adab dan perkara yang korang kene consider bila berada di rumah sewa terutamanya ketika duduk beramai2..


antaranya ialah :


1) jgn membuat bising seperti monyet kelaparan cili giling unless kalau semua penghuni di rumah anda adalah dr spesies yg sama..


2) kene saling bertolak ansur dengan rakan2 serumah. jgn dok berkira ikan blis aku beli, maggi aku punya..kalau barang2 dalaman anda boleh kira..takleh kongsi!


3) jgn membuat tidak tahu ketika anda baru sahaja selesai mencukur bulu ari2 di dalam toilet di rumah..tolong KUTIP!! dan bungkuskan di dalam plastik sebelum anda membuangnya ke dalam tong sampah utama!..kalau tidak lubang toilet akan tersumbat seolah2 seperti TAHU SUMBAT basi..anda boleh bayangkan ke tidak kalau air bertakung dan anda sedang mandi ketika itu? owh ianya seperti makan mee banjir di dalam jamban yer..huhu..


4) isu ini bg sang arjuna sahaja..yang perempuan saya tidak pasti.sila jangan tidak bertanggungjawab kalau anda 'menembak secara  paksa' di dalam toilet rumah..selain melekit2 ianya juga turut menjengkilkan ye..anda boleh berbuat demikian jika anda seorg yang bertanggungjawab..jgn biarkan ianya bersepah dan berenang tidak tentu hala..jgn feeling2 ' maafkan abah, abah terpaksa buang kau ye nak?'..ianya sugguh tidak sopan..jirus dengan cpt ye.*maaf terpaksa jugak hilitekan isu ini..


5) jgn kentut tidak tentu pasal unless kalau anda ada alasan yang munasabah..prroooott..ok boleh kentut..tp gua segan kot nak kentut..korang percaya tak kalau gua ckp, kalau gua nak kentut, gua lari g toilet atau kluar dr rumah jap..tak tau pasal..tapi gua malu! even kat rumah pon adik bradik gua peel mcm tuh..malu2x.. ahahah meow30x..


6)sila basuh cawan dan pinggan anda di dalam singki..jgn smp ulat2 mayat dah beranak cucu di singki..


7) rajin2 basuh toilet tiap semingu sekali..lagi ramai mahkluk dalam rumah, lagi kerap anda kene basuh..jgn sampai kulat2 dan lumut di celah2 tiles anda sudah setinggi pokok balak..toksah laa anda feeling2 nak jadi tokey balak di rumah sendri..sungguh tidak menguntungkan! 


8) bertegur sapa dengan masyarakat di dalam rumah..anda punyai hidung dan paras rupa yang sempurna..so toksah malu..dan lebih tepat lagi toksah nak bajet seolah2 anda nih David Beckam yang tak perlu berkawan dengan org2 di rumah tuh..kalau anda rasa dengan bercampur gaul tuh boleh menyebabkan anda yang feeling david beckam jadi kaki bangku, jadi sila laa berkawan dengan kerusi dan bangku2 di sekolah ye.


9) kalau anda nak merokok boleh..tapi makesure ada ashtray yang khas..jgn biarkan habuk2 rokok beterbangan seperti merpati putih yang indah!


10) rajin2 blnja mahkluk2 di rumah tuh.tp jgn laa smp anda je yang asyik kene blnja kan? gemuk laa kalau sume brg dlm rumah tuh ko yang beli..alih2 nak basuh baju, dinamo ngan softlan da abes, alih2 nak basuh pggan, axion da abes, alih2 nak goreng telur, yang ada dlm fridge hanyalah sayur sawi yang layu..alih2 nak minum susu HL, yang ada kotak susu je..adil ke mcm tuh? ye ye gua tau kene berkongsi di dalam rumah..tapi takkan sume nak kongsi kan? gemuk laa mcm tuh..


ok laa tuh..setakat itu sahaja...ekceli ada 100 isu..tapi cukup laa 10 je dulu ye..tuh sbb laa kalau kat Uni, gua suka dok bilik single, sbb semua 10 isu yang gua ckp di atas gua boleh wat sesuka hati tnpa ada sapa yang marah..hahaha


tiada manusia yang sempurna..tapi cuba sedaya upaya untuk menjadi yang sempurna..



till then, 

chaw!!

A I Z U L  M A R C E L L O
tulis blog pakai hati, amik gambar pon pakai hati..=)




p/s : yeay! fucktrical training da nak abes..tak sbr!!

26 comments:

sayang si dara said...

haha...memg masalah dok uma sewa klu ta sekepala neh...lagi2 klu sume pempuan n pemalas nak mampos...

p/s: yeayyy..fucktical da abes 2 mgu lpas....lalalaaa~~

senandung semalam said...

klau duk ngan mmber rapat kot ok...
klau yg xkenal 2 ntah le...

nadya said...

suka laki pembersih.. well done!

Amir Rayyan said...

cerita kat rumah sewa...hidup kan....tak boley minta semua jd sempurna tp kadang2 kesempurnaan tu yg kita tak nampak....ok melalut sudha komen bukan2....

dirumah sewa ajar kita cara hidup sebenar...:)

Dyna Yvonne said...

duk uma sewa mmg kne byk tolerate owh~
kalo x mmg mcm haram lah uma tuh..
hoho~

Apel D. Doragon said...

arghhh saye xpahammm ape yang nak kene tembak? org laki men pistol air ke dalam toilet?? patutla lame gile mandi.. hahahahahhahahah:D

nak.. abah terpakse... LMAO

murnimahyum said...

duk umah sewa best klu org2nye sekepala...
yg penting kne communicate~~

a i s h a said...

eleh. aizul si BLUEHIPPO nih bukn pmbersih sgt pon. hehe.

hanilopiplopz said...

aiyo.. setuju dgn semua 10 pernyataan tersebut.. semuany berlaku.. sumeny.. sumeny!!!!!!!!!!



*tension jap~

PURPLE is LOVE said...

duk umah sewa baru kenal dunia kan..

prefer bilik single sbb xyah nk kongsi2.

nurul nadia said...

UIH..BANYAK NAU..

Hizami Rahim said...

hadoi.
siriyes gambar tu sgt cantik!
;)
eh eh.
tabiat2 biasa kalau duduk serumah ramai2.

Rara Nasiha said...

okey,tips ni kebanyakknnye utk laki la kan.

Dyka said...

hahahah!

XD

zam.enol.arep said...

ksian anak2 abah. yg doktor, engineer abah da buang. yg tggal ni esok tah jd ap laa....haha

amanyna mysarah said...

haha..
tips2 untk irine b4 p U..hahah

SyahmiFikri said...

huhu. Sgt2 stju k0t. Standat duk umah sewa mest jd cmne kan. S0metmes stay ngan org skepala p0n sma ja. Lg susah nk tgur..

Hezesuze said...

xpernah duk rmh sewa...huhu

psstt...ada kutu ke yang?? hahaha

ravishingpeacock said...

LOL..papepn btul pe yg ditulis ni hehe

Aku X-PO said...

pengalaman duk umah masa blajar kt upsi dulu, duk umah 2 tingkat seramai 12 org..mmg ssh nk bekerjasama, ssh nk wat apa2 bnda pun..sorg nk ini, sorg nk itu..then bila wat apa2, mesti duk harapkan kat sorg dua je yg buat..

-------------------------------
Pelikkah lelaki tidak minat tengok sukan?

AeNa Helaena said...

single is better!!! opss!. bilik single..hehe..

W. Hidney said...

terjumpa blog ni. konten hebat, picture menarik. i follow you!

hidney.blogspot.com

ezam said...

yezza....i hate house-sharing..hahahha..

takpe2 amek pengalaman.....

an.afiqah said...

better bilek single lah en ? senang buat hal sendirik .

Fatin Aliyya said...

terbaeklah ko bg tips ni berguna..tq ats khdmt pesanan msyrkt ko..=D

Fatin Aliyya said...

terbaeklah ko bg tips ni berguna..tq ats khdmt pesanan msyrkt ko..=D