Aug 30, 2010

Ini Kisah Membawa Hati~



Perhatian...kepada kanak-kanak di bawah umur 18tahun, anda dinasihatkan supaya tidak menonton rancangan ini..Ianya mengandungi unsur-unsur yang keterlaluan..yeah! keterlaluan hati..Terima Kasih..



song : syahdu di pagi raya..huaaaaaaa! terima kasih kepada hencek Ahmad Fauzi atas kiriman lagu itu!
environment  : rooommm suweeeettt rooomm..hoyeeeh!
status : unknown..

Ceritanya begini....



"Perhatian kepada semua penumpang-penumpang, anda kini berada di dalam Pesawat AK 5464 Air Asia dari Johor Bahru menuju ke Kota Kinabalu, Sabah. Tuan-tuan dan puan-puan, sila beri perhatian kepada taklimat keselamatan yang ditunjukkan oleh anak-anak kapal. Saya, Aizul Marcello, ketua pramugara anda akan menemani anda selama 2jam 10 minit selama berada di penerbangan" ting tong ting tonnnngggg ( bunyi loceng supermarket )


Hek hek hek...gerek tak wey??...last week mcm biasa bila hati sudah berada dalam keadaan yang tidak equilibrium ( sila google jika mahu tahu maksud), bila assignment mengejar kaw bagai nak gila, bila kau ada kat Bumi tapi terasa seperti ko ada di Musytari dan mcm2 lagi...haaaa apa lagi, dengan cargas check air asia online..tadaaaa...tetiba hati berdetik nak g Sabah..gile kawww nak g Sabah bawak hati ko yang lara jalan2 di bulan Ramdhan?? ( Ramdhan ye bukan Ramadhan, huhu, gelak kecil )...tapi feduli hafe aku...tap tup tap, confirm! hencek Aizul Marcello ke Sabah.erk! sekali lagi, sapa je ko ada kat sabah? ko nak dok mana g Sabah? arghhh gamble! pack 2,3 lai baju, underware dan jeans, tadaaaa!! here i am...Kat Sabah sudah...

Perjalanan selama 2jam 10 minit yang mcm biasa telah didelaykan oleh Air Asia ( siapa tak tau, Air Asia kan ratu delay2 nih ), menjadi sangat disaster yer..org sebelah aku which is Lecturer UTM jugak dok sibuk2 makan segala macam..waaaa dia ingat nih restoren berputar Menara KL ke hape? aku dah dok pening2, dengan bau makanan tuh laa, dgn flite dok langgar2 awan laa..adoyyyyy! tup tap..dan! smp Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu,Sabah...

Sekali lagi..mati kutu! hoy! ko nak buat apa kat epot (ejaan asal airport yer!)...ko hengat ko leh sukati tdo kat epot! damn!..ok fine, aku ngaku, aku g sabah bawak RM150 je ok!!! ko gle nak survive kat Sabah dengan 150??? arghh! feduli hafe..tahan taxi, "bang, bawak saya g Hotel Bajet Backpackers bleh?" ( ckp slow2 sbb malu org dgr )..hauahuaha...ok dik! naek! smp tengah2 bandar KK..hmmmm sepanjang perjalanan, kotak fikiran, ligat berfikir tntang apa yang terjadi di Semenanjung...hmmm prasaan sedey, kecewa, marah, penat, ketawa palsu semuanya blend together di sepanjang perjalanan..dush2..malas pk, "bang cepat sket leh? tak tahan nak buang air..huhu..smp hotel bajet, rm35..walaweeeey!! hahahahah..bilik walaupun agak malapetaka pendekar laut, tapi tahan dan bersyukur..at least tak tdo bawah Jambatan Tamparuli kan kan kan??? underneath pokok klapaaaakkk lalalala ( tetiba teringat marsha..boleh?? )..pas check in, terus tdo smp esok!

esoknya...bapak terangggg!!!!! matahari menyelinap masuk di sebalik langsir-langsir lusuh itu..tgk jam? haaaiiihhh jam aku nih rosak ke hape? baru 630am, tapi terik matahari sunrise bukan main lagi! huhuh...skali baru teringat, waktu Sabah sebanarnya awal sejam..huhuhu!

adddooooyyyy apooo laa aku nak buat kat Sabah nih..hissssh!! pk punya pk punya pk punya pk...tingggggg!! kluar mentol gergasi atas kepala...contact laa sapa2 je kawan2 ada kat Sabah..ada laa dkt 7,8 org..semuanya kata, "laaaa aku kat semenanjung laa weeyy".takpon.."alamak, aku kat Tawau laa..9jam dr KK"..takpon.."puasa laa malas nak g mana2'..ala2 terompah di situ sebentar yer!!..hek! dah, nekad..kali terakhir, msg ex cikgu praktikal yang pernah berkhidmat di sekolah lama aku.."cikguk2, cikguk adak di KK ka??, aizul kat KK skang nih" ( nada pelat2 Sabah di buat2 oleh aku, dengan harapan Cikgu Sudir kasihan dgn nada itu).."laaaaa kenapa kaw tak bgtau awal2, cikgu di Sandakan nik..tak apa laa tak apa laa cikgu dtg sana..." terus matikan phone!..yes tektik menjadi!!! hahahahaha

so, diringkaskan...cikgu sudir tolong aku bawa jalan2 di sekitar KK..waaa indah yer KK..ok aku takleh tipu, org sabah yang mostly cantik2 belaka mmg ramah tamah n sgt menghargai tetamu..episod seterusnya, smp aku dah boleh lupa apa yg berlaku kat semenanjung ekceli..huhuhu...ok ok..aku tau korang dah tak sbr nak tatap pic2 aku di sabah kan? haaaa baek ngaku..baek ngaku...walupun pemalas seko2 nak komen kan? haaa terasa laa tew..feduli hafe ! hahahahahahha...

ok ok..kita mulakan..aku bercerita melalui gmbr ok!

ok ni sepanjang perjalanan nak ke Gunung Kinabalu! orang ckp, kalau g Sabah tak g sini, tak sah kan..so aku tekad jugak nak g sini! huhu!

ok sebelum nak smp kat kaki gunung tuh, ada satu tempat nih namanya Bundu Tuhan..jgn tanya aku napa nama dia Bundu Tuhan, sebab tourist guide aku pon tak tau..hek hek hek! hahaha..
kat sini lebey kurang cam RnR laa kan..ada tempat beli2 barang2 kenangan..bukan rumah kenagan okkk! huhu
smpt jugak laa beli keychain2 ngan tshirt2..huhu

haaa da nak dkt smp da tuh..lawa gle kot Gunung Kinabalu!

ok..just nak share, perjalanan nak ke sana bukan mcm nak pegi Port Dickson ye..
mcm nak g Cameron Highland..tapi lebey tinggi! haa ko bayangkan bila ada lori lembap, n sume keter terpaksa beristigfar menahan marah! smbil hon hon! 

tadaaa tyme kat Bundu Tuhan tuh, ada jual buah nih..rupanya durian..
cam pelik sket bila tengok real..seyes!

ko nampak tuh! abng aizul marcello ko makin selimmm melimmm di bulan puasa!
pinggang 29 skang..hek hek hek!

haa kasi close up sket..huh!
kelihatan belt baru di situ yer..hek hek hek!
ko mmpu pegi ronda2 melancong di bulan puasa?? tak kannn? hahahah

agagggaag sekali da mcm dlm studio daaa..tapi nih real wey!!
korang silaa laa jeles melihat pemandangan bersama makhluk tuhan tuh!! hahahah

ecececehhh..kasi posing sket!

haaa biasa laa tuh! xcited punya pasal..


haahahahah! aku dah kasi blur no plat tuh..tapi ekceli bley nmpk!
aku tau korang akan gigih save pic as then zoom 200x kan kan kan??


haaa tyme nih da smp kat kaki bukit..jgn harap laa ko bulan2 puasa nak suro aku mendaki gunung Kinabalu kan? ko gile ke hape??


haaa ko tgk!! jinak tak jinak tupai kat sini..bukan seko ok yang jinak!
ada dlm 5,6 eko yang ko bley bagi makan mcm tuh!! huhuhuhuh


tadaaaa!! introducing cikgu aku..prasan muda cam kelapa muda..hek hek hek..
maaafin saya yaa cikgukkkk! hahahaha..



seyes aku ckp..korang takkan dpt pengalaman nih kat mana2 gunung!.
gunung Kinabalu sgt cantik ok!!!!!!!
setakat gunung pulai kat jb tuh, hmmmm..jauh ketinggalan..heheheh



hmmm selepas penat mendaki hingga ke puncak Gunung Kinabalu  (tipu!), terus ke Universiti Malaysia Sabah..
ada PC fair katanya...tapi yang adddoooo jer laa pc fair nye kan..
tapi nak puji sket..UMS cantik dowwww!
*jeles!


tadaaaa...dan selepas itu juga! hek hek hek! mcm biasa..saya kan suka environment2 segala nih! haaa amik kau..kita terus ke Tg.Aru..seyes aku feeling2 mcm kat Bali ok!
pntai dia seyes cantik! sungguh!!! tyme nih da sunset da..




aduhhhh makan hati tgk view nih kan kan kan??


haaa tgk..bila cikgu sudah berposing dpn kamera..

haaa tidak melepaskan peluang bersunset2 di Tg.Aru..
best kot!

one more!

hahahaha aku men hentam je suro sapa2 tlg amik gmbr ktorg! huhu

haaaa disebabkan feeling2 berada di Bali, ktorg pon dok laa kat satu restaurant nih..
order air kelapa je kot..ko tau brapa hengget?
2bijik rm15...
blurrrrrppp..telan air liur!
hellooo..aku bawak duet sikeeett je kot g Sabah..kasihanilah daku!! hahaha



disebabkan trip nih tak dirancang dan melulu, so tak bnyk tmpt yang boleh aku ceritakan..
tapi walaupun sedikit, Cikgu Sudir beriya2 mmbantu aku feeelll kat sabah ni..
thanx yaa cikgu!
ok tyme nih kat pasar apa tah..area2 city kota kinabalu laa..
best ok! bnyk benda yang dijual..mutiara laa, baju laa, keychain laa, bundle laa,haiwan2 peliharaan pon ada ok!! my gooooddd kucing2 parsi melambak2 kat sini...
terkesima sebentar..mcm nak beli je..tapi bila pk2 balik, bawak rm150 je, terus jalan laju2..hahahaha


ok benda alah nih mmg takder kat Semenanjung..
Kelapa puding namanya..seyes sumpah sedap!!

hek hek hek...dah tak makan hati daaaa...hhheeee!



haaa nih salah satu benda yang dijual kat pasar tuh..
kura2 untuk dimakan..
glurrrrppp!

seee....cantik sungguh pemandangan..
so far, selama aku kat sini, aku dpt peratikan sabah mmg sgt tenang..sesuai laa untuk org2 yang mahu membawa hati ke, bawa jantung ke, bawa pankreas ke..haaa pegi laa bercuti kat sini untuk tenangkan minda anda ya!



tadaaaa!! kita bertemu di lain ketika yer...
terima kasih diucapkan kepada orang2 di Sabah terutamanya Cikgu Sudir yang sudi menjadi Tourist Guide saya..huhuh..jasamu dikenang..nnt saya bawak 10rombongan cik kiah ke Sabah yer..huhuh..smpkan salam saya kepada orang2 sabah ya!
kepada yang msg2 bagi kata2 semangat kat aku dlm fb tuh, jutaan terima kasih diucapkan..

Terima Kasih Kota Kinabalu, Sabah....=)
kerana kamu buat aku kenal siapa diriku!




Ting tong tong tong tong...."kepada semua penumpang2..kita kini sudah sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Johor Bahru..terima kasih kerana memilih kami sebagai penerbangan anda..jumpa lagi!"

alhamdulilah..episod membawa hati sudah pon selesai..now need to focus on to my carrier...maaf sebab selama berada di perantauan (chewaaah), saya offkan hp..biasa laa, saya perlukan masa untuk diri sendiri jugak..tq everyone..! just wanna share something...kasih sayang itu suci...jgn cemari dengan diri kita yang terlalu mengikut perasaan..u guys might be not understand sbb korang tak rasa, tapi percayalah suatu hari nnt korang akan rasa jugak...eeee apa aku merepek daaa..




till then,

chaw!!


A I Z U L  M A R C E L L O
tulis blog pakai hati, amik gambar pon pakai hati..=)


45 comments:

b0ypenang said...

KUATKAN DIRI SAHABATKU..ko kan extraordinary....so kena extra kuat n extra kacak!!bley?

Syariniey Amran said...

salam
macam lara sgt hati neh smpai bawak ati ke sabah yek
hehe
sabar banak2 yeah
anyway, nice entry n nice picture as usual :)

Syariniey Amran said...

*banyak2

hazirah naim said...

nice pics..yang penting hati senang..assume jumpe ape yang dicari di sabah??ti saya tangkap pics kucing parsi banyak tuk tatapan awk k??

lumut esoklusa said...

bawak lah hati kemana pon..
luka nya tetap disitu kan..hehe

tp memang being alone and bawak diri kemana saja tuh kadang2 heaven..
lagi2 ble kepala dah serabut..

take care.
same2 lah kita jadi strong..
mcm power rangers..hakhak

pungguk rOcksTar said...

ups..
bnyk dugaan kan idup jdk extra ordinary guy.
tp xpe..ajoy kan kuat!!

[z@ck] said...

1. mana ole-ole untuk aku?
2. aku nak puding kelapa tu.
3. take care!

Miss Fairladyjim said...

yuppy..benda yang aku jugak suka buat bila time hati sedang lara... on laptop, click mana2 syarikat penerbangan..dan terbang sejauh budget poket anda...wakakakakaka.. seyes sangatlah takjub dgn perasaan sendiri lepas kembali ke tanah airku...:p

tulisan kemas said...

sonok ny g sabahh .. nice pix , rasa cam ade kat sane skali pulop .wahh

Kaseh Mucuk said...

wpon sekadar 150 hengget jek..alhamdulillah ko leh tenang semasa kt sana..pe pon yg terjadi ko kena kuatkan semangat okeyh!~

ghindu ko byk2 dek..~

Mutiara Cinta said...

kuatkan semngat aizul...
dekat kundasang tu mmg best...sejok n tenang jer...almost 5 years duk sabah..study kt ums.. *thanks sbb puji ums cantik..heheh.(kembg sekejap)..ade p g aquarium besar kt ums????

Hazzy Ishak said...

fuhhh memang sempat lagi berjimba2 kat sabah tu

Hezesuze said...

mak aii membawa hati yg lara smpai ke sabah tu....

pe yg berlaku ada hikmah nye benjoy..

Dyka said...

giler..
kalah destinasi bajet..
XD

a.n.y.s.s said...

aku nak g sabah jugak! moh la kite!

eliana_adnand said...

membawa diri ke sabah bah rupanya..
da ok la ni kan?
sila senyum dan ceria2 kembali ya!
:)

eliana_adnand said...

membawa diri ke sabah bah rupanya..
da ok la ni kan?
sila senyum dan ceria2 kembali ya!
:)

Fakrul Radzi said...

tmbh lg 1 komen..superb

Syima Syaz said...

hebat...dgn rm150 blh jalan ke sabah...nape tak ckp?nak pesan kuih cincin...
ok..next time nak try la gi sabah bawak rm500..blh tak?(extra sbb pompuan lain skit)

Dyna Yvonne said...

wowww...sabah looks great lah...xsabar nye nk g sabah~
>_<

adeq azreeqah said...

Sabah mmg besh tp kena hati2 gak bila jln kat bandaraya tuh..hm lenkali klu dtg ke sabah lg inform la..sis leh bawak jln2 pi byk tempat lg.. :)

Kyra Radzi said...

cum biase la an ..

best n pic sgt cntik ..


teruskan .. =p

Kyra Radzi said...

cum bese la en ..
best n pic sgt cntik ..


teruskan usaha ..


=D

*cimOt* said...

pic tak hengat laaa kan...

Carl Samsudin said...

sial1 ko wat pe gi sabah???

iszura said...

ye airasia mmg mcmtu..hehe..amboih kutuk yerh!

singAsong said...

Rindunya dekat KK ~

Norayda Norhan said...

kuatkan semangat yer awak...
sumtimes,kita akan lalui masa2 yg sukar...if kita redha insyaAllah hati tenang...

btw,ur trip ke sabah tu mnjeleskan sy...best gle sabah! cam bese nice pic....superb!!!

zuana's dear diary said...

aizul jgn pk sgt mende2 xperlu dipikir k? kuatkan hati yer.. be strong... =) u have so many people and fren around u... =) take care ok.

farhana said...

mmng percutian bajet ni...
bwk rm150 blh survive...

setiap kesedihan tu ada hikmahnya..
chill okeh

LORD ZARA 札拉 said...

Kamu kuat!
Dan ya, memang kamu punya survive buat aku mau tabik toing2~

kamu jaga diri baik2 deh?
=)

nama saya nadia said...

juz wanna to say i love anythng u write.. dats all.. harap maklum..sekian terima kasih..

amir naufal said...

kelapa puding 1..
meleler beb..hehe

amy said...

fuh semangatt g berjalan eh! hahaha

amy.cematrix.net

ahmadfauzi said...

yes!!!!! kte komen k...

kmu xmo la ceday2 dh pas ni...apa yg berlaku ni sume jd kn mengalaman..dlm idop if sume menda ni wujud bru la MESRA~~ idop kite..ade warna laaa...x gitu hencek???

yes...berjaya!!!!!!

Asyikin Redzuan said...

pic yg last 2 gle cantik...leh wat cte brtajuk "saya ada banyak giler kembar"...hehehehe,jgan marah...

nisa90 said...

Salam..

wah..bangga sy sbgai org sabah..cehh..


xdelah...

sabah memang tempat yg menenangkan..

bersyukur apt lahir kat sana..

view sgt cantik..

as usual..ur pic really nice..

.sweet-ants. said...

haha
padam no plat ats tu pic bwhsekali dah terkantoi no plat

Adam Zaefrul said...

gilak la ko Joy!!! boleh plak g sabah x de arah tujuan.. ahaks!! by da wei (way) aku suke gilak kat gambar2 tuh!

neechan-society said...

~di saat kita tercari2 arah tujuan,di saat kita sukar membuat keputusan,di saat kita tak tahu mana nak berjalan,dan di saat kita hampir hilang pertimbangan,kita pasti akan tertanya-tanya dimana kesilapan diri,dimana penyelesaiannya dan siapa yg mendengar?mungkin,disaat2 inilah kita perlu menghadap-NYA,memohon keampunan,meminta keputusan kerana mungkin kita sudah terlalu jauh dari Yang Maha Pencipta~

NuR 'aQiLaH said...

nampakkkkkkkkk jugak no plat keta di akhir cerita.
hahah :D

sHaNiDa said...

i live at tanjung aru and i glad you've been there and got the feeling of being in bali :P

athiesma said...

next time bila dtg sabah inform me k...=)...i will arrange untuk holiday..siap ngan tourist guide..=)sereiesly...

Ummi Lam said...

sronok la bc blog u...
n u pun boleh tahan hensem

eyoy kyrul said...

jom kita p naik gunung kinabalu... best oooo kat atas... ekekeke