Mar 30, 2012

Kita yang mencorakkan diri kita...

Salam guys...

Ok baik..harinih aku nak share sket something berkaitan dgn life aku selepas bergelar seorang usahawan muda.usahawan muda ayat cam cannot go! haah.yeah aku tau korang bukannya berminat sgt nak tau, tp ak nak citer gak! haha..jadi sila baca dgn bersungguh2..


Baeklah, rasanya dah hampir setengah tahun aku dan Abg Azad sudah mengemudi studio kami sndri iaitu eyeStudio Photography..Studio yang dizahir dan dilahirkan atas minat dan cinta yang mendalam terhadap dunia seni gambar. yes, sometimes ada org ckp, alaaa stakat gmbr je kot, apa ada hal kan? tp believe me, sebab gambar laa air mata kita boleh menitis, sebab gambar la kenangan2 lampau boleh mencuit hati kita dan sebab gmbr la, kerinduan yang membuak2 boleh menusuk ke dalam hati dan sanubari kita kembali. Jadi peranan sesebuah gambar yang dipetik dari keikhlasan seorang jurugambar tu yang akan menimbulkan 1001 macam cerita di sebalik gambar.

bak kata yuna " di setiap gambar ada lagu"..gitu laa kakak yuna kita kan??..yuna penyanyi bleh laa ckp ada lagu..tp bg aku, "di setiap gmbr ada cerita"...


Flash back jap..


Seminggu selepas aku grad kat UTM terchenta, puuumm, terus aku bukak studio photography bersama2 abg azad. yes! aku admit di usia 24 tahun, aku dah mengemudi studio aku sndri. pendek kata, aku dah jadi bos di usia muda. Alhamdulilah..Di usia muda nih jugak, aku keluar dr kepompong keluarga dan memperjudikan nasib aku di kota Shah Alam. takda sedara mara, takda kawan2..yang ada teman2 FB dan twitter yang tak jemu2 memberi kata2 nasihat dan dorongan utk aku (terima kasih diucapkan)..Bukan senang ye..aku ada staff yang jauh lebih berusia dgn aku..dan kau bayangkan mcm mana aku nak memberi arahan dgn orang2 yang jauh lebih berusia dgn aku..sah2 dia akan ckp, 'hellooo, I makan garam dari U dulu ok"..ok fine...kerja is kerja..then apa yang aku buat adalah, aku gunakan pendekatan, yang berusia dihormati, yang muda disayangi..gituuu laa..budi bahasa budaya kitaa ....haha


ok..ada jugak teman2 FB yang dok tanya..tak rugi ke blaja kat UTM penat2 kos profesional, then bila kerja jadi photographer je..

ini jawapan saya :
well, rezki tu Allah yang tentukan...kalau ko blaja tinggi mana pon, tuhan dah tentukan ko tak kerja pon tak guna jugak kan?? aku admit, masa aku kat UTM dulu aku amik kos Urban and Regional Planning ( perancang bandar ) then bidang yang aku kerja skang mmg sgttt laa jauh dgn apa yg aku blaja dulu..
TAPI...
pengalaman aku kat UTM dulu serius tahi ( serious shit, har3x ) bnyk mengajar aku utk mengemudi eyeStudio Photography nih skang. aku blaja dr UTM mcm mana nak organize sesuatu benda..dan knowing abg azad bnyk membantu aku di studio aku skang..dan of course bila dah jadi BOS, gaji pon besh! hahaha.


Jadi...

Kesimpulannya, tidak semestinya apa yang anda belajar di Uni dulu semestinya anda bekerja dalam bidang yang sama. Anda berhak mencorakkan hidup anda sndri. Sebenarnya, plan aku nak bukak studio nih adalah ketika aku berusia 30tahun..tp alhamdulilah, Allah mempercepatkan rezki aku ketika itu. Kira awal 6 tahun laa kan..alhmdulilah...syukur yang tidak terhingga kepada Allah.

kepada adik2 di luar sana, yang baru abes SPM ke apa...utk pilih kos kemasukkan ke Uni, silalah bawak berbincang dgn mama ngan ayah or sapa2 yang lebih berpengalaman dulu. diorang lebih berpengalaman dlm bidang ini. Jgn sbb nafsu dan terikut2 dgn kawan, then tersalah pilih kos ke apa.



Hidup ini indah, andai kita pandai mencorakkan masa depan kita ( Marcello,A. 2012 )




till then,
chaww!!

A I Z U L   M A R C E L  L O
tulis blog pakai hati, amik gambar pon pakai hati

24 comments:

beLLa said...

betul tu. xsemestinya kos y kte amek, tu menentukan ape kje ktekan. tp u mmg minat photography kan. kre ok la tu :)

Hishyamuddin said...

yeahhh...setuju donggg.. :-)

cikghah said...

my aunt, amek kos Biotech masa kat Uni dulu..and now she's a police :)
mmg takde kena mengena kan, tapi tu la rezeki. Keep it up the good work abg Aizul :)

Jannah Latif said...

tahniah aizul! teruskan perjuangan anda..

bLaCk pEarL said...

great words! kata2 yg mmberi smangat kpd anak muda mcm sy. keep on ur effort. cayok! :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

gudluck mengemudi EYESTUDIO yee..

Azad Dino Khalid said...

C.H.A.N.T.E.K. sangat
spelling mmg old school sangat ....
Keep up the great work Aizul ....
There's more to come, to explore ..
U'll be amazed on what lies ahead ...
Great to have U as a bzness partner ....

Fiq Fikri said...

ahahha selalu cm tu la,xpe dah ad studio dh jadi bosss kaya ok xyah nk keje2 urban planer dh huhuhu...gud luck

MiSz fiFiEyQa said...

bravo..bravo..caya lah bro...papepun kita kena pandai corakkan hidup kita sendiri kan kan...wishing u da best of luck in ur career! :D

myebutterfly said...

Kata2 perangsang utk berjaya...InsyaAllah...Amin...
Rezeki Allah tu luas kat muka bumiNya ini...Pasti ada utk org yg tak jemu berusaha!!Jom kite berusaha gigih!chaiyok...^^

NadyaBubble said...

Kay, taktahu nak pilih kos apa nanti -.-

~~Ungu~~ said...

Baru lepas dgr ceramah x berbayar ttg course nk amik kt uni boleh plak tbace entry nie..nice..bertambah cuak nk mnx uni mane lepas ni..:)

izlyalightsometales said...

tu lha .. ta tahu lha nk pilih ape lepas nie.. huhu ;)

Aqmal Arista said...

betul betu betul...
cam aku..gigih belajo telecommunication engineering..last2 keja hotel.. :p

EKIN said...

oke lah kan.. sekarang ada studio sendiri, buat kerja sendiri. jadi boss !! tak payah ada atasan.. belajar sampai nak pecah otak pun, rezeki setakat tu je. tak kemana.. GUD LUCK bro.

=)

ɱąȥȵɉȥąɧąȥЩąȵɉ said...

terima kasih atas nasihat anda ye. :)

Cahaya Kekal Abadi said...

oh kita berada di laluan yang sama. course yg sama & minat yg sama (photography opkos) tp kekuatan masih pada urban planning. yet, nice advice !

sang tUah said...

ur my inspiration...

~eyZaZa~ said...

suke entry ini abg marcello

Useriez said...

rezeki di mana2.. keep it up~

Wanpetunjuk said...

Tahniah!!!. Make yourself proud of what you are doing now brother....

shark said...

pedulikan kata org..
yg pnting kita ada kerja..
kita dpt hasil..
kita puas hati hasil kita..
dn lg best customer puas hati servis kita:)

mera zati M.z said...

suka qoute yg last tu ;)

Solehah Shamsuddin said...

Hi.Solehah singgah sini ye.Nak golek2 sini sambil tengok entry ye.Hope Aizul sentiasa berjaya dlm kehidupan ye.Goodluck :)