Nov 29, 2012

Tips2 macam mana nak dpt DEKAN!

Assalamualaikum sume...hyee apa kabar sume..? ada sehat ka??




ok, i got few comments daripada adik2 yang baru je melangkah ke alam Universiti..so ada yang tanya mcm mana tips nak berjaya, mcm mana tips nak tackel awek, atau balak laa..haishh mcm2 adik2 skang..cium lelaju ikut kelajuan cahaya kang! ( eh takleh2 dah tunang org! hye lynda mucuk! ) hahaha..

ok antara comments yang berjaya menarik perhatian aku adalah, dia tanya, hye abg aizul yang gagah perkasa seperti badang, boleh tak abg share pengalaman abg, mcm mana nak dpt Dekan??

ok let paham kan korang apa sebenarnya ayat yang dimaksudkan..sebenarnya, bukannya cara mcm mana nak dptkan PROF yang berjawatan Dekan tu ye..dgr sini ye adik..walaupun DEKAN2 korang nih gatai tahap babun bontot merah skalipun, tapi jgn laa sesekali berskandal dgn mereka..hormati mereka sbb diorg adalah sumber ILMU korang..haa kepada para DEKAN plak, toksah nak gatai2 dgn anak2 murid..kes juvana tu nnt ( selamber baik aku sound dekan nih, kaaaauu mammpuuuu!! haaa )...

ok ayat adik yang bertanya tuh adalah, bagaimana tips untuk dapatkan anugerah DEKAN semasa di UNI nnt..ok let me share my experience to u guys! Zaman di uni aku dulu which is UTM SANJUNGAN BANGSA tuh, adalah zaman yang sgt heaven! sumpah tak tipu, mmg heaven gila! and im sure sapa2 yang berada di UNI skang tak kira uni mana pon, zaman belajar di uni adalah zaman yng sgt best! tak terkongkong dek keluarga, life sndri..boleh balik lmbt takda org marah, boleh shopping sakan dgn duit PTPTN yang sendu tuh, eh pendek kata macam2 laa korang leh buat time uni! 

tapi ... haaa ada tapi dia..

kalau korang bangang al babun, mmg hanyut ke laut!

To be honest, zaman uni aku dulu, ada laa beberapa kali aku dpt dekan, kira merasa jugak la..bukan merasa dekan tuh, tp merasa anugerah dekan tuh..dptla adiah n sijil sket..kira proud gak laa sbb dalam ramai2 satu kelas ada 60 org tuh, ada beberapa org je yang dpt dekan..

so antara tips yang boleh korang apply time uni mcm mana nak dpt dekan adalah seperti di bawah..kebanyakkan adalah berkisar dgn Hubungan kita dgn Allah, Hubungan kita dgn makhluk. 

1. Jaga solat..entry2 sebelum nih pon aku ada bgtau, yang solat adalah tiang agama dan percaya atau tidak, solat nih ada auranya yang tersendiri..walaupun aku mengaku yang kadang kala ada lopong sini dan sana, tapi pegangan asas iaitu solat tuh sgt penting! adik2 kat luar sana, plz jgn perlekehkan solat..mintak dgn Allah apa skalipun, sbb sesungguhnya allah itu maha pemurah lagi maha mengasihani.

2. Bangun pagi untuk solat subuh! bila kita bangun pagi, rezki allah akan masuk ke kita..dan sebaik2nya, bacalah satu muka surat Al Quran supaya pagi kita lebih bermakna..Percaya atau tidak, pagi pelajar yang diiringi dgn solat subuh dan bacaan ayat al quran lebih sempurna berbanding dgn yang tidak solat. Tak caya buat! mmg korang akan rasa kelainannya bila bersolat tuh!~..dan bila nak belajar tuh, senang je ilmu tu absorb dlm kepala dongga masing2..agagagaga!




3. Jaga hubungan dengan keluarga terutamanya Ibu dan Ayah...setiap pagi sebelum pegi kelas, at least text diorg supaya diorg doakan korang dan mintak keberkatan dari mereka..keberkatan ayah dan ibu tu sgt2 tinggi! sgt2 mujarab dan sgt2 awesome! serius, plz start dari skang kalau korang tak pernah buat. text diorg setiap pagi mntak diorg doakan. tak kira laa parents korang nak ckp korang buang tebiat ke hape ke, yg penting keberkatan tuh..hahaha..

4. Jaga hubungan sesama manusia..jgn nak sakitkan hati kawan dan pensyarah terutamanya..jgn sesekali panggil pensyarah anda dengan nama sahaja tanpa panggilan PROF atau EN /Puan dia hadapan nama..contohnya, bila prof tu masuk, korang ckp mcm nih..."eh eh, patimah dah smp.." sukati mak bapak ko je nak pggil nama kan..mcm baya2 ko je ko buat yer..hahaha ( ekceli pernah gak buat, tp nyesal dah )..sebenarnya, ada keberkatan bila kita memanggil pensyarah kita dgn panggilan prof di hadapan tuh..

5. Facebook dan Twitter..haaa tadaa! kadang2 ada yang ckp fb dan twitter ni melalaikan..nehhhh! aku antara org yang mmbangkang! sebenarnya fb dan twitter ni laa yang bnyk mmbantu..in what sense?? haaa kadang2 kita stress belajar..kita stress dgn prangai kawan kita yang malas wat kerja grup dan tidak terkecuali kita stress dgn kawan kita yang skaff tudungnya hapak bukan main..so dgn fb dan twitter nih laa medium untuk kita berinteraksi dgn kawan2 yang kita tak kenal supaya dpt membalancekan balik aura2 negatif yang ada dlm bdn dan minda kita nih..dan kadang2, berita2 semasa juga lebih laju di fb dan twitter..so dah jimat masa toksah nak baca paper kan..tp apa2 pon maklumat di fb n twitter plz tapis dulu ye..ngee3x..

6. Enjoy! yes! betul..njoy selagi boleh zaman di uni..tp jgn laa njoy smpai ko minum2 plak..haa tu mmg nak kene trajang laju2 namanya..njoy means, njoy every moment dgn kawan2, dgn lecturer malah dgn environment uni. ak percaya skang uni2 penuh dgn aktiviti2 yang sgt best. so join n njoy ur life..sbb esok bila dah kerja, mmg ko takda masa nak join benda2 alah ni.dan pengalaman bergaul dgn rakan2 satu uni laa yang akan mematangkan fikiran korang..

7. Kuliah, Kuiz dan Exam jgn sesekali ponteng! haa zaman uni nih dia dah lain sket dgn zaman skolah2 or matrix. kadang2 yer, bukan kadang2, slalunya aku rasa, lctrr nih bukan dia tgk sgt ko punya jawapan time exam tuh..kadang2 dia check berapa helai ketas ko jawab..n check seimbas lalu je..kuiz tu sgt penting, tak kira la ko meniru ke apa ke, yang pnting dtg kuiz tu, amik attndce dan jawab soalan tu..sbbnya kuiz ada markah yang tggi dan mmbantu masa final exam ko nnt. plz jgn malas ye adik2..

8. Manfaatkan masa sepenuhnya...ok bg yang takda part time job, maybe lebih senang..tp mcm aku dulu, aku buat dua kerja..weekdays pegi kelas, weekend kluar amik gmbr..kiranya aku part time masa weekend! crk pndapatan..tak senang ye adik2..tp kalau kita kuat, mmg boleh..mcm apa yang aku buat dulu, siang g class..malam siapkan homework n ulang kaji sket..and start pukul 12mlm onwords je, start buat editing dan asah skil2 kamera..n tidur pukul 3 pagi mcm tuh..dan jadual mcm tuh berulang2 smp 4 tahun lamanya aku berada di UNi...

seperti mana firman Allah dalam surah Al-Asr :

Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang2 yang beriman dan beramal soleh, dan meraka berpesan2 dgn kebenaran serta berpesan2 dgn kesabaran.
( Al-Asr: 1-3 )

9. Exercise. Tak kira laa ko nak taici ke silambam ke or even joging setempat dlm toilet pon tak kesah..yang pntng exercise sbbnya, bila kita exercise, oxigen akan masuk dlm badan kita seterusnya mmberi kesegaran yang optimum..adik2, terutamanya lelaki, jogging atas katil, tak layan yer! itu kuat tgk redtube namanya! haha..

10. Rajin mandi dan berwangi-wangian..haa bila kita rajin mandi, bersugi dan wangi, kita secara tak langsung meransang otak pemikiran kita utk lebih creative dan menjadi seorang yang hebat. Haaa jgn tak tau, bila kita wangi, shbt di sekeliling kita pon turut senang..dan ini secara tak langsung memudahkan proses penerimaan ilmu dari para lecturer yang disayang sekalian..lecturer pon kene wangi2 yer..jgn smp ketiak 10 batu dah bau! agagagag!

Yang paling penting, pokok pangkal kene disipilin..kalau pemalas ya rabbi, bg laa sejuta tips mcm mana skali pun, mmg ke laut jugak ko..tips yang aku bg nih, aku share pengalaman aku di uni..difrnt people, dfrnt style..so terpulang nak ikut atau tidak ye..nak kata aku cam amalina yang dpt 21A tuh, idok le..tp kira excellent laa jugak kat uni..agagagga!

kalau result ok, boleh try apply scholarship..abg aizul ko nih dpt JPA okey! tadaaa! best tak! best gle joli duit JPA..beli baju zara dulu kemain banyak! jgn bgtau org JPA, kang diorg bising! gagagagagag!


ok laa..smp di sini sahaja..abg aizul doakan agar sume yang baca blog abg aizul nih akan lebih berjaya di dunia dan di akhirat! 

takmo nakal2..takmo layan blue kuat sgt! ahahahahha!


Sekian! byeee! 

34 comments:

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

haha..thanks for the tips...

Thenadi said...
This comment has been removed by the author.
Thenadi said...

Dr Norsiah-Aizul awak buat apa dengan phone awak tu dalam kelas saya, main FACEBOOK
Aizul-tak,sy tak faham maksud ayat tu,sy guna kamus

hahahahaha teringat weyh time ni, pandai cover :p memang aku gelak dalam hati jele.mengantoks gilas kelas tu ^^

TIM_Fahid said...

owh,,, best tips!! tgkiu222

afifudinsohaini said...

peh,memang masyuk ar dapat jpa...

Ms Slytherin said...

thanks for the tips. Inshaallah akan dipraktikkan. :)

a.n.y.s.s said...

hahahah..n lagi satu tips kene tambah, lagi afdhal duduk la kat depan. macam kite dulu joy duduk depan dapat segala ilmu dulu, dapat segala hujan renyai dulu. haha berkat kot! :D

rindu time belajar dulu, dok depan pun boleh bergosip ngan ko! macam haremm perangai!

sabrina azhar said...

tips yg bagus... bru habis SPM.nk mohon UPU lps nie...

nabila azmi said...

thanks for the tips=)

bLaCk pEarL said...

menarik tips yg abg bg. best2!:D boleh ikut.
haa..amalina tu bkn dpt 17A? sbb sy rasa yg nik nur madihah dpt 21A.

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

bagus laa abam aizul ni menjadi teladan baik utk hadek-hadek sekalian..gud job!!!

CekbOlat-bOlat said...

jaga hubungan dgn Allah dan jgn bangga dengan ilmu kita :)

MiSz fiFiEyQa said...

terbaikk la tips from abang aizul kita ni!!ni yg buat saya bertambah semangat ni..

even sebenarnye saya dah 3rd year pun dan peluang nak dapat Dekan tu memang jauh panggang dari api..but at least kalau dapat pointer 3 above pun dah bersyukur sangat kan.. =))

aZaHaR said...

hahaa...nasihat last pling brguna..jgn layan blue kuat sgt...hamprak pnye nsihat..haha

ahmadhiSyam said...

pergh pjg lebar dia punya tips. tp zaman uni gua dh berlalu pergi. nasib baik pernah jugak merasa dpt dekan..

nurul diana said...

tu diaa panjang lebar , thanks bro . kemainnn berjimba sakan dengn duit JPA ahahahaha

FJ - Faten Johary said...

waaa abeh air liur membebl haha

Saif As-Solihin said...

owhh.. terima kasih bro.. semoga tips dpt saya gunakan utk memasuki alam keuniversitian pada masa akan datang....

FaTinSoLeHa said...

aku selalu ponteng kuliah...selalu panggil lecturer guna nama je...patut la selalu sipi2 je nak dekan...

WaneyRedza said...

Abangg Aizul yang hensem nih abg kepada Irine Nadia yang comel tuh ke? Hihihi

d!d!b said...

uhuuu..thanks la utk sgla tip y ad tu..maybe msj mak ayh pepagi tu bole diamalkan kut..:D

d!d!b said...

uhuuu..thanks la utk sgla tip y ad tu..maybe msj mak ayh pepagi tu bole diamalkan kut..:D

d!d!b said...

uhuuu..thanks la utk sgla tip y ad tu..maybe msj mak ayh pepagi tu bole diamalkan kut..:D

Outbound Malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

man said...

otak akan jd kuning..hehehe..nanti kita mudah lp

man said...

tq for info..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

rasyidah kamar said...

this is my new blog!do stopby ;)
http://www.rasyidahkamar.blogspot.com/

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

wah, hebat . nak try gak dapat dekan sem 1 nie. ye la. bukan mudah.. dlu kt mtrik len. u len.. btw, trimas sgt tok tips tu.. thumbs up! follow u .

Nurmujahidah Ismail said...

tq!!!! baru teterjah entry ni,, rasa rugi pulak,, tip yang suruh enjoy tu memang tak de kat tips lain,, hehe www.mujadafewa.my/

Seneorita Baharin said...

Tips yg sgt berguna bro... :) heee..thank Q...May Allah bless u ..

Mohd Khairi Khadzir said...

ok tips2 ni sgt berguna utk korg yg masih study kt uni!~~ aku sokong aizul :D :D :D tp aku xdpt JPA & xdpt Dekan tu.. xprlu nk menye sal aslkn kite yakin yg kite dh buat yg trbaik & dpt habiskn study dgn jayanya, insyaallah..yg pnting kne smgt utk study, tu penting ok! tp klau study je memg tepu la weyh! ape lg, cuci2 mata la hehehhe

Hishyamuddin said...

yesss..lebih semangat nak sambung blaja pas ni.. nak apply UTM jgk la.haha

Masmida Ahmad said...

thanx abg aizul bg tips ni.. :) btw, follow me back here,
http://www.diarimrsmcbride.blogspot.com

Ain Dzaya said...

kemain sopan santun tips abg aizul bagi *tetiba abg pulak*...sangat aree dgn idea yang brilliant tu :))