Mar 15, 2013

Kita yang kene ubah!



Assalamualaikum dah salam sejahtera..



phew! sedar tak sedar, 12 bulan bertambah lagi ke atas umur aku baru2 ni. rasanya, mcm baru semalam ayah hantar ke sekolah dgn naik vespa. pegang erat perut ayah supaya aku tidak terjatuh. ketika itu, apa yg ada dlm minda, hanya perlu ke sekolah sbb ayah suro. kalau tak pegi, mmg kene marah. Ayah. yes! ayah! insan yg sgt rapat dgn aku. antara ramai2 anak ayah, aku ngaku mmg aku satu2nya anaknya yang degil. yang selalu berkonfrontasi dengan segala falsafah yang aku pertahankan. Ayah kata A, aku akan kata B. Ayah kata B, aku akan kata C. begitu laa setrusnya. Kalau anda gigih, anda boleh sambung hingga Z. kalau laa gigih...huh!

Dan kini, sehiingga ke saat ini, aku rasa masa sgt pantas berlalu. dari ketinggian sebesar tapak tangan, kini sudah 176cm tinggi aku. nak kata tinggi model, tidak la sgt. ckuplaa utk ketinggian org asia. dari single hinggalah bertunang dan kini aku menghitung hari utk menjadi suami kepada anak org! hoyy! cpt gle masa berlalu! apa ko ingt aku masih muda? tidak ye..

kadang2, aku suka carik pasal dan bermonolog dgn diri aku. terutamanya apa yang sudah jadi kepada diri aku. kenapa itu kenapa ini? kenapa belajar tinggi masuk UTM amik dgree kos profesional, tup2, keje sndri.
ok let me xplain to u guys. sejak kecil, ak mmg sudah minat dgn apa2 yang berkaitan dgn seni terutamanya seni gmbr. kadang2, akak dan adik bradik yang lain menjadi mangsa kepada subjek praktikal khayalan aku. tidak ckup dgn itu, kucing2 di rumah turut menjadi model sambilan. yang pnting, kepuasan dlm diri aku.

dari seorang amatur hinggalah aku rasa kini aku boleh menarik nafas lega dgn apa yang aku idamkan. Sejak di zaman universiti, hujung minggu aku mmg tiada. pendek kata, asal hujung mnggu je, outstation. ambil gmbr sana sini. nak kata nak duit sgt tidak lah..cumanya ianya ketika itu lebih kepada kepuasan dan minat. itu sahaja. masa, pergaulan dan sebagainya semuanya dikorbankan, semata2 kerana minat terhadap seni gambar! ok enough said.

habes je UTM dan dah grad, poooom terus aku berhijrah ke Shah Alam. mmperjudikan nasib sebagai seorang bos muda membuka studio photography aku bersama2 dgn rakan kongsi aku abg azad. Jujurnya, abg azad bnyk mmberi nasihat dan bnyk pengalaman yang dititipkan sepanjang hampir setahun setengah di sana.

genap hampir setahun setengah menyandang jawatan sebagai Creative Director, aku ambil keputusan utk keluar dr eyestudio dan membuka butik tudung online bersama tunangku, Lynda Roslan.
ok mmg gila! bidang yang tak pernah aku tau dan betul2 mencabar. sbb selepas ini segala rezkiku bergantung kepada butik online ini! bak kata org, kalau tak dipecahkan ruyung mana nak dpt sagunya! nah! segala macam majalah dan apa saja yg berkaitan dgn tudung, aku beli dan khatamkan! fahamkan segala jenis tudung dan materialnya. belum masuk design lagi! mmg gila! siang malam siang malam dok wat reasearch bagaimana cara pemakaian tudung walaupun aku tak pakai. yer lah, kita nak start menjual, kita kene cinta produk kita dahulu. ye dak?

Dalam masa yang sama, minat terhadap photography masih menebal! yes! sbb itu sudah sebati dgn jiwaku.
Cumanya ada sedikit perubahan. kalau dahulu aku mmg ckup xcited utk mengambil gambar wedding, cumanya skrg, aku tak buat lagi dah. pendek kata, aku bukan wedding photograher lagi dah. jutaan terima kasih kepada hampir 600++ pasangan pengantin yang telah aku shoot selama ini! pengalaman sebnyk itu betul2 mengajar aku utk terus lebih kuat. Dan kini, aku lebih fokus kepada photography yang berkaitan dgn fashion, model,hijab photography kerana ianya lebih dkt dgn jiwa aku. Biarlah pelapis2 baru yang pernah aku titipkan ilmu wedding photography meneruskan perjuangan dan menceburi bidang yg luas ini.

Now, ALHAMDULILAH..mmg betul2 alhamdulilah bersyukur sgt kepada Allah sbb beri segala macam nikmat teruatamanya nikmat iman dan islam. Kini, aku bergerak secara sendiri dan mempunyai STUDIO sendiri di bawah label AizulMarcello Photography! . dan studio aku kini bergabung dgn butik kami iaitu HER by LYNDAROSLAN. kira dua benda aku jaga skrg! terima kasih kepada rakan2 yang selalu memberi semangat dan dorongan.

aku tau, mmg ramai di luar sana yang dah start berniaga secara online mahupun offline. Nabi sndri ckp, 9/10 rezeki adalah dari berniaga! nah! itu nabi sndri dah bagi jaminan, kenapa kita sndri takut? kenapa kita selalu nak mmpersoalkan jaminan yang telah diberi. BERANI dan IKHLAS adalah kunci kejayaan dlm perniagaan!

Aku selalu ingtkan client2 photography butik online aku, bahawa gmbr betul2 mmberi kesan yang mendalam dalam meningkatkan mutu jualan. yes! aku mengaku, org kita penakut! penakut nak keluarkan modal yang sedikit utk dilaburkan utk photography sedangkan mereka sndri tak tahu, gelombang hasil jualan berdasarkan gmbr yang menarik mmpu meningkatkan jualan mereka. Sbb apa aku ckp mcm nih..sbb aku sndri xperience benda yg sama. Bayangkan, tudung yg anda jual, anda hanya snap mggunakan hp di lantai, dan satu lagi dgn proper photography dgn lighting studio yang menarik! sudah pastinya yg proper lebih menarik perhatian bukan? bukan laa niat utk mmbangga, tp aku sndri suka bila org melayu kita bangkit sama2 utk meningkat margin keuntungan. kita tidak tahu apa yang akn jd pada diri kita.
Tak ada masa utk ke studio? boooo! tu alasan je tu? tidak ckup bajet utk photoshoot di studio?? bluwekkk! aku bukanlah jenis org yang tak boleh dibawa berbincang dgn harga photoshoot! tp berpada2 laa kalau nak mntak kurang tuh kan..hehe.

ok kadang2 aku tak tau lagi nak mmbantu rakan2 yg sama2 menceburi bidang perniagaan online nih. puas dan berbuih ajak photoshoot di studio! degil! hahaha. takpe, kalau taknak ubah, boleh teruskan dgn apa yang korang sudah lakukan skrg. Kalau rasa nak baiki margin keuntungan ke tahap yg maksima! , nah aku bg email aku, kita negotiate kat sana. kalau tak tanya, mana nak tau kan?

email : aizul_marcello@hotmail.com

lemparkan seberapa bnyk soalan skalipun, insyaallah aku reply. kalau ak x reply pon admin ak akan reply! don wory!


antara hasil yang pernah aku buat utk butik online ktorg, Her By Lyndaroslan.

ok rasanya smp sini je laa kot...
if ada masalah or sebarang pertanyaa, boleh direct contact kat email aku ok!
email : aizul_marcello@hotmail.com

challooo betey! 



8 comments:

fazilamz @ iLa said...

betul sangat...apa yg kita belajar selalunya lain drpd apa yg kita buat. Anyway sekiranya jatuh dan bangkit semula itu berlaku sudah menjadi lumrah dlm memperjuangkan matlamat hidup...moga aizul terus maju dan maju...sama2 kita berdoa....

Mohd Khairi Khadzir said...

aku doakan smmoga bisnes ES & juga bisnes HER by LyndaRoslan ni same2 hebat & same2 maju .giteww~~ haha tp yg pnting aku dh prnh shoot kt studio, kire ok la tu kn kikiki

GOOD LUCK korang :D >_<

Nurul Ainaa said...

sokong sgt apa yg di kata =) dh maju dh skerang abang benjoy kita. dulu cite pasal kucing dia je skrg pasal tudung lak hehehehe. semoga berjaya ye! =)

Mohd Hafizi Nordin said...

joi..ko antara kawan aku yg berjaya
dri aku kena time stdy utm
n skrg..bgitu cpat ko berjaya atas usaha ko
syabas kawan... jingt jgn kemut sgt k :P

Biey said...

selamat maju jaya

LaLa mhdnor said...

saya doakan aizul dan lynda bahagia sampai bila2, dan berjaya dalam apa jua bidang =D

*ayat klise :P

nida tecit said...

Photography something yg boleh buat sendiri. Xperlu kot nak booo2 orang sebab xnk buat photography. kalau nak bisnes maju xpayah kot mendown2kan orang. dah bajet die xcukup.

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/